Koninklijke tassen bij Tassenmuseum Hendrikje

Ter ere van de feestelijkheden rondom de inhuldiging hebben enkele Nederlandse tassenontwerpers bijzondere tassen gemaakt. Nederlands tassenfabrikant Mutsaers maakte een sportieve donkerblauwe posttas en een oranje doktertas met een stempel in het leer van een leeuw met een kroon. Ook tassenontwerpster by-Lin ontwierp een Koninklijke uitvoering van haar tulpentas voor 30 april van oranje leer met een gouden randje. 

Alkine van der Laan ontwikkelde een speciale tas in de kleuren rood, wit en blauw met een kroontje aan het hengsel. Deze tassen zijn te koop in de museumwinkel van Tassenmuseum Hendrikje.

In het Tassenmuseum is een speciale vitrine ingericht met een aantal Koninklijke tassen ter ere van de inhuldiging van prins Willem-Alexander op 30 april. In deze vitrine worden tassen tentoongesteld van zijn grootvader prins Bernhard en zijn betovergrootvader koning Willem III. Ook is een tas van de Belgische prinses Lilian te zien.

De twee reistassen zijn tijdens de veiling van de nalatenschap van Prinses Juliana aangekocht. Een reistas met accessoires uit ca. 1880 was van koning Willem III en een reiskoffer uit 1950 was van prins Bernhard. Beide tassen bevatten zilveren en kristallen reisnecessaires. De tas van prinses Lilian, de tweede echtgenote van Koning Leopold III, is van modeontwerpster Elsa Schiaparelli.


Videofragment: De hippe kunstmarkt Voorburg 2013

 

 

 

 

 

 


Op de website van Kleur&Stijl (Vakblad voor kleur- en stijladviseurs, stylisten, kappers en visagisten) is ook dit nieuwsbericht geplaatst: Vier de Inhuldiging met Tassenmuseum Hendrikje 

Ook in de nieuwsbrief van Vrouwenwoensdag wordt de Kroningstas genoemd.

 

De tassen zijn te koop in het Tassenmuseum én bij het Tassenatelier Van alkine.

 

Originaliteitsprijs pittigste meptasje

Alkine heeft op 14 december j.l. de originaliteitsprijs gewonnen van de stichting Leather Design prijsvraag, met als thema: "Pittigste meptasje". NOS Radio 1 fragment

Klaar met theekransjes
De jaren zestig waren roerige tijden. Vrouwen kwamen achter hun aanrecht en theekransje vandaan om op de barricaden hun zegje te doen. Baas in eigen buik, dolle mina’s, de tweede feministische golf. Voor hun geen theekransjes meer, maar actie. Dat stond me voor ogen bij het ontwerp van het ultieme meptasje. In kittig rood een theepot van formaat. Stevig genoeg om mee te meppen.

 

Bekijk ook twee artikelen die eerder in de Biltse Courant verschenen over "Van alkine":

1 juni 2011

11 november 2009